Chystáme se do školy

Chystáme se do školy

První rok ve škole může být pro dítě vážnou zkouškou – a to i bez problémů, které s sebou leváctví někdy přináší. V této době se horizonty dítěte rozšiřují a začínají se vyvíjet nová témata sociálních dovedností. Mohlo by to být poprvé, co se vaše dítě ocitá na dlouhou dobu v péči někoho jiného, mimo dosah vaší uklidňující přítomnosti. Pokud se vašemu dítěti líbilo v mateřské škole, je to přinejmenším dobrý začátek. Také první školní roky jsou důležité, jsou kritickou dobou pro rozvoj sebedůvěry, sebeúcty a učebních dovedností. Naštěstí je toho mnoho, co můžete udělat, abyste svému dítěti pomohli se školními začátky.

Jak mluvit se svým levorukým dítětem

Prvním krokem k úspěšnému přechodu by měly být rozhovory o případných problémech, které mu nové prostředí přineslo. Navrhněte způsoby, jak na případné potíže reagovat, nezveličujte je a nevytvářejte tak zbytečnou nervozitu a stres. A také se nesoustřeďte jen na obtíže. Ve škole je mnoho věcí, na které se bude dítě těšit a které jej budou bavit. Snažte se vykreslit celkový obrázek jako zábavu a legraci. A co je nejdůležitější? Vysvětlete svému dítěti, že je naprosto správné požádat o pomoc, když cítí, že je něco v nepořádku nebo když má potíže se zvládnutím vybavení nebo pomůcek. Děti, které chápou, proč např. jejich spolužáci dokončují školní práce před nimi, tím budou pravděpodobně frustrovány daleko méně než ty, které si to neuvědomují.

Jak zvládat emoce

Řešení emocionálně náročných situací a zvládání frustrace, která z nich vyplývá, si zaslouží také svůj díl pozornosti. Nejlépe je dát dítěti vlastní dobrý příklad. Budete-li se snažit vyhnout výbuchům hněvu, když dítě vidí, že jste podrážděni, bude se snažit chovat také tak. To neznamená, že byste se mohli a měli vyhnout napjatým situacím. Jde o to, aby jste se pokusili zůstat klidní a snažili se najít „rozumné“ řešení. Pamatujte, že děti se velmi rychle učí od lidí ve svém okolí. Pokud je to možné, snažte se mluvit se svým dítětem věcně a s myšlenkou na řešení problému, který frustraci způsobil. Může se stát, že se vždycky neovládnete. Mnoho lidí to nedokáže. Ale možná zjistíte, že když se soustředíte na to, jak naučit své dítě zvládat těžké situace v klidu, budete sami schopni si udržet náležitý nadhled.

Jak se vyrovnat s kritikou

Měli byste s ním také mluvit o tom, jak se vyrovnat s kritikou. Dejte mu příklady toho, co lidé obvykle kritizují a nabídněte logické, neemocionální reakce. Připomeňte mu a dejte důraz na to, že rozdíly jsou tím, co lidi odlišuje a ozvláštňuje – právě těchto jedinečných vlastností si všímáme a milujeme je u druhých. Jako příklad uveďte charakteristické rysy, které milujete na svém dítěti nebo na partnerovi. Posilujte myšlenku, že když lidé kritizují ostatní, je to často proto, že ještě nemají dostatečně „vypěstované“ porozumění, nemají dobrý pocit sami ze sebe nebo se potřebují nad někoho vyvyšovat. Ujistěte své dítě, jak je vám i celé vaší rodině drahé. Připomínejte mu všechny jeho kvality a vlastnosti, na které jste pyšní. Dejte mu najevo, že jste vždy připraveni a ochotni pomoci, jakmile se vynoří nějaké trable, a že je zcela v pořádku, když za vámi přijde s jakýmkoliv problémem.

Jak zvládat „jiný režim“ při školních dovednostech a vztah s učiteli

Levorukým dětem dá možná zpočátku trochu víc práce zvládat školní dovednosti a některé jim budou trvat déle. Ujistěte se, že si to učitelé uvědomují a že tuto skutečnost včleňují do svého přístupu k vašemu dítěti. V každém případě stojí za to dojít na začátku školního roku do školy a seznámit se s učiteli. Nevyslýchejte je a nepojímejte tuto svou návštěvu jako „interview“. Veďte s nimi dialog o škole, ptejte se na jejich kvalifikaci a zkušenost s levorukými a snažte se vyvolat srdečné vztahy. Dejte jim na vědomí, že je vaše dítě levák a zdůrazňujte, že chcete na vedení vašeho dítěte plně spolupracovat. Ještě dnes se stává, že i odborní učitelé nemají příliš velké povědomí, jak přistupovat a vést levoruké dítě. Pomozte jim v tom. Děláte to hlavně pro klidný, zdravý a přirozený růst svého dítěte.  Dobrý vztah s učitelem je základ, který vám pomůže v náročnějších situacích. Není nic horšího než konfliktní vztah učitel – rodič. To platí i v ostatních zájmových činnostech – v kroužcích, při sportu, při odjezdu na letní tábory aj.

Výběr a hledání vhodného vybavení do školy

Bývaly časy – a není to tak dávno – kdy lidé neměli jinou možnost než přijmout pomůcky pro praváky, které jim jejich místní škola doporučila nebo sama dodala. Někde se to děje dodnes. Prosadit si např.písanky pro leváky je někdy „pěkná fuška“, jak napsalo pár maminek. Proto je důležité být informován a umět si prosadit a dostatečnými  „slušnými“ argumenty odůvodnit svoji snahu. Určitě se to dřív nebo později vyplatí. Pomůcky a potřeby pro leváky už jsou v ČR dostupným artiklem. A až ostatní prodejci zjistí, že jsou opravdu potřeba a že náš internetový obchod existuje a stále funguje - přidají se. Podpoří spolu s námi kvalitnější život pro české leváky a přístup k nim.

Co je ještě důležité?

Nic z výše uvedeného nebude mít dostatečný efekt bez podporujícího okolí. Proto citlivě zapojte celou rodinu, aby jste na dítě působili jednotně. Spíše než aby jste se dohadovali, jak to bývá v českých rodinách zvykem - kdo, co, kdy, jak, komu a za co -  se konstruktivně domluvte a táhněte "za jeden provaz".

A nejen v přístupu k levorukým dětem.

 

Smiley Doporučená literatura pro rodiče předškoláčků a prvńáčků:
Leváci a jejich výchova: Jane M.Healey
Záhady levorukosti: František Synek
Respektovat a být respektován: kolektiv autorů
Je vaše dítě připraveno do 1.třídy?: kolektiv autorů

Smiley Doporučená literatura pro předškolní děti a prvňáčky:
Cviky zábavné – jednotažky: Jiří Jošt
Cviky pro uvolnění ruky: Jiřina Polanská
Mezi námi pastelkami: Jiřina Bednářová
Rozvoj grafomotoriky: Jiřina Bednářová, Vlasta Šmardová
Kreslíme si každý den: Zdeňka Michalová
Kresebné uvolňovací cviky pro prvňáčky: kolektiv autorů

Menu

QR kód

Nastavení