Tréninkové balanční kolo aneb dokonalá ladička mozkových hemisfér

Vlastní zkušeností jsme zjistili, že ve věku „já sám/sama“, kterým všechny děti procházejí právě okolo tří let, je „odrážedlo“ skvělým pomocníkem. Děti od určitého věku chtějí prozkoumat celý svět a všechno pokud možno dělat vlastními silami. Sebevědomí, které získávají, se jim později v životě bude určitě hodit. Jízda na odrážedle je v mnoha ohledech velice přínosná. Při projížďkách se dítě přirozeně dle svých možností naučí udržet rovnováhu a seznámí se s jízdou na dvou kolech. Díky tomu je jízda na odrážedle skvělou přípravou k jízdě na kole s pedály. Dítě je na odrážedle rychlejší a při procházce, cestou do školky, na nákup bez problémů zdolá mnohem větší vzdálenost, než kdyby šlo pěšky. Byli jsme ohromeni, jak byl náš dvouletý syn po pár dnech schopen na odrážedle udržet rovnováhu a za pár týdnů jezdil směle dolů z malého kopce s nohama nad zemí, přičemž se po celou dobu nadšeně usmíval. Bylo zřejmé, že je to pro něj naprosto skvělý zážitek a v určitý čas získala jízda na odrážedle v jeho životě takovou prioritu, že nás přinutil jít ven i v deštivém počasí. Něco tak banálního jako déšť jej přece nemůže ochudit o dobrodružství, které prožíval. Mimochodem, tenkrát jsme ještě netušili, že déšť byla jen maličkost - jezdili jsme totiž i v zimě.

Jak to většinou probíhá
Dítě si vše určuje a dávkuje samo. Je dobré do procesu nezasahovat, jen jemně a s citem zkorigovat některé maličkosti týkající se bezpečnosti, které jsou spíše v „dospělácké“ kompetenci a jsou popsány níže. My jsme začínali jízdou po obývacím pokoji a přilehlých prostorách a časem si syn sám požádal, že jde jezdit ven na trávu, později do parku, do lesa….
Při první jízdě dítě stojí nad sedlem a pomalými krůčky se snaží chodit dopředu a různě zatáčet. Po zvládnutí prvního kroku usedne na sedadlo a postupuje stejným způsobem jako v předešlém kroku. Zatímco sedí pohodlně v sedle, je oběma chodidly na zemi a může chodit tak dlouho, jak uzná za vhodné. Když už se cítí bezpečně a pohodlně, může dítě začít „uhánět“ při současně zvednutých nohách. Důležité je, že se dítě naučí správně balancovat. Běžná doba učení je v řádu několika hodin, což je s porovnáním s výukou na běžném kole nesrovnatelné a hlavně méně bolestivé. Odrážedlo jezdí skvěle v mnoha terénech – snadno jezdí po trávě, bahně, dřevěných mostech i po kůře v lese. Dítě získává postupně zcela přirozeně důvěru ve svou jízdu , ve své schopnosti a nikoho k tomu nepotřebuje. Díky naučené rovnováze si otevírá snadnou cestu k jízdě na kole s pedály. Jednoho krásného dne je připraveno na okamžik, kdy budete požádáni o montáž pedálů, zalovíte v nářadí a přimontujete k jeho oblíbenému odrážedlu pedály a hned je k dispozici první šlapací kolo.

Pro koho je balanční kolo určeno a kde jezdit
Pro začátky s odrážedlem se nejčastěji uvádí věk okolo dvou let. Je to však u každého dítěte individuální a závisí to na jeho fyzické vyspělosti a tělesné výšce. Ze své zkušenosti a okruhu našich známých, kteří nám pomáhali odrážedlo testovat, známe případy, kdy na odrážedle jezdilo bez problémů i dítě mladší dvou let, jindy ani dvouleté dítě nedosáhne ze sedla odrážedla na zem a musí ještě několik měsíců počkat.Odrážedla jsou určená pro nejmenší děti a tomu by se měl přizpůsobit i terén, kde budete s dítětem jezdit. Vhodné jsou bezpečné rovinaté plochy bez automobilového provozu jako jsou parky nebo hřiště, popřípadě lesní cesta. Odrážedla jsou určená pro výuku jízdy a nejsou uzpůsobena pro jízdu v silničním provozu. Také malé děti nejsou ještě svým vývojem připraveny k tomu, aby byly schopny řešit složité dopravní situace na silnici. Na vyjížďky proto vyrážejte jen na bezpečná místa, kde nejezdí žádná auta.

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ KOLA

Pevný rám
Na odrážedle se děti dokáží pohybovat velice rychle. Rychlost pohybu může být o třídu vyšší, než jste tomu byli zvyklí u dítěte s malou plastovou motorkou. Počítejte také s tím, že děti se v zápalu her v parku s odrážedlem příliš nemazlí. Odrážedlo často v pauzách mezi jízdou pohodí na zem. A odrážedlo to musí vydržet. Výhodou je tedy odlehčená a přitom pevná konstrukce 14" rámu a kol z leštěného hliníku. Takto koncipovaná konstrukce kola je prakticky nezničitelná. U rámu odrážedla je věnována pozornost tomu, aby horní rámová trubka byla dostatečně nízko, aby v případě, kdy dítě bude stát obkročmo nad horní rámovou trubkou zůstával volný prostor mezi rozkrokem dítěte a rámem. K dispozici je boční parkovací stojánek.

Sedlo
Výškově nastavitelné sedlo nabízí komfortní pohodlí, je dobře polstrované, anatomicky tvarované a vhodné pro malé dítě.

Řídítka
Jsou širší, tak aby se dítěti dobře držela a zatáčejí hladce díky hlavovému složení používanému u jízních kol. Jsou opatřena gripy se zvýšeným lemem zabraňujícím sesmeknutí rukou z řídítek a signalizačním zvonkem.

Nafukovací kola
Kolo je opatřeno nafukovacími pneumatikami se vzorkem, které mnohem lépe tlumí nárazy, vznikající při jízdě na nerovnostech, čímž zajišťují pohodlnou jízdu. Vzorek na pneumatikách odvádí při jízdě na mokrém povrchu vodu, aby odrážedlo lépe přilnulo a nesmýkalo se. Odnímatelný blatník používejte dle potřeby a terénních podmínek.

Brzda
Na první pohled jednoduchá otázka „brzdy ano či ne“ nemá jednoznačnou odpověď. Základem je, pro jak staré dítě odrážedlo pořizujeme. Úplně malé děti (2–3 roky) intuitivně používají k brzdění nohy a jejich pozornost se zcela soustředí na řízení a udržení rovnováhy. Brzdění rukama není pro ně přirozené a navíc svými prstíky ještě nejsou schopny efektivně dávkovat brzdnou sílu. Pokud potřebují rychle zastavit, mají tendenci křečovitě svírat řídítka, nebrzdit nebo naopak brzdit příliš prudce. Brzda v tomto věku nemá velký smysl a je vhodné nechat dítě brzdit nohama. Něco jiného je to u větších dětí (4–5 let). Jejich motorické schopnosti jsou už mnohem lepší a rychlost, které jsou na odrážedlech schopné dosáhnout, je mnohem vyšší. Tam je dobrá brzda užitečná a dítě si na ni postupně zvyká. Zkušenosti s brzděním rukama budou později užitečné při jízdě na kole pedály. Pokud se dítě setká poprvé s brzdou až u kola s pedály, může to způsobit problémy. Takové dítě věří především svým nohám a při brzdění dělá to, na co bylo zvyklé u odrážedla – položí chodidla na zem. Také proto je vhodné, aby se starší děti naučily spoléhat na ruční brzdu, která je součástí balančního kola Rennrad 14, před montáží pedálů.

Několik doporučení rodičům pro bezpečnou jízdu dítěte:

  •  Dítě musí mít vždy pevnou obuv, ne nějaké nazouvací pantofle, ale pořádné dobře držící boty.
  •  Pozor na správnou techniku brzdění. Prckovi je třeba vhodně vštípit do hlavy brzdění celou plochou chodidla dříve, než "probrzdí" své boty.
  •  Dítě použvá při jízdě vždy přilbu (i při nácviku v místnosti), užitečné jsou i rukavice a chrániče kolen a loktů, hlavně při začátcích venku.
  •  Dítě jezdí vždy pod dozorem dospělého a nejezdí na silnici.
  •  Používejte reflexní prvky nebo reflexní vestu. Odrazové materiály jsou užitečné za šera nebo deštivého počasí, v obytných zónách, na stezkách pro pěší a cyklisty nebo na výjezdech z parkovišť - všude tam je důležité, aby bylo dítě dobře vidět.
  •  Pozor na sjezdy. Naučte dítě prudké kopce nejdříve scházet raději pěšky.
  •  Na přechodech přes silnici se osvědčilo jednoduché pravidlo: dítě zastaví a přes silnici kolo nese dospělý.
  •  Před každou jízdou zkontrolujte technický stav kola a přizvěte dítě ke spolupráci - vypěstuje si kvalitní návyk, jak se postarat o svoje bezpečí.
  •  O montáží a případné následné demontáži pedálů rozhoduje dítě. Učí se tak citlivému vnímání svých potřeb a možností. Důvěřujte mu.
  •  Starší a motoricky zdatnější dítě před montáží pedálů postupně učte používat ruční brzdu.

Při dobrodružství dítěte zůstaňte v klidu a pohodě bez velkého vměšování – polykejte, prosím, „rodičovské rady“ a užívejte si tiše a nestranně. Je to velká zábava nejen pro dítě, ale i pro přejícího a klidného rodiče, který se jen "kochá". Ze začátku dítě totiž nejezdí, ale jakoby nosí odrážedlo mezi nohama. Postupně získá jistotu, usedne a začne se vozit. Dopřejte mu samostatnost. Podpoříte velkou měrou jeho sebedůvěru. Ukáže vám brzy svoje přirozené talenty - a to nejen pro jízdu na kole.

Ať se daří. 

Menu

QR kód

Nastavení