Za tajemstvím dětských školních aktovek

Za tajemstvím dětských školních aktovek

Vždy, když se překulí polovina prázdnin začíná něco, čemu jsem nikdy neporozuměla. Předškolní démon shonu - co, kde, za kolik a proč právě toto. Rodiče s nosy zabořenými v regálech, střídavé pohledy na papírek a kolem poskakující dítě. Toť věrný obraz posledního měsíce prázdnin.
Pro inspiraci důležitý fakt, na který jste možná jen zapomněli – je už doba, kdy pomůcky koupíte v pohodě a klidu i v září na začátku školního roku.
Ať žijí prázdniny!

Než se do nakupování pustíte, pár dobrých tipů se určitě hodí....

Kupujte jen to, co dítě opravdu potřebuje
K přetěžování dětí dochází nakládáním různých zbytečností do aktovky, které jen přidávají další nebezpečná kila. Například penál nadměrných rozměrů by měl zůstat doma, pro školáka je to totiž věc, kterou může klidně postrádat. Penál by měl být co nejmenší a nejlehčí. Rodiče se na první schůzce, která se koná  ještě před začátkem školního roku, dozvědí, co školák potřebuje. Opravdu toho není tolik, aby bylo nutné kupovat právě ty tlusté, přeplněné penály....

Nakupujte inteligentně
Vězte, že neušetříte, domníváte-li se, že levně nakoupíte vybavený penál či školní tašku v „ultrasupermegagigamarketu“. Obvykle bývá toto zboží nevalné kvality a slušnou práci z tohoto materiálu by neodvedl ani David Coperfield. Tudíž nakupujte s jasnou hlavou a pozor na reklamní akční nabídky – jsou pro pohodu vašeho školáčka někdy škodlivé.

Školní aktovka
Při nákupu školní tašky nebo batohu si všímejte několika kritérií. Především by měly být co nejlehčí. Váha naplněné aktovky by neměla být větší než 10% z váhy dítěte. Taška nesmí mít ostré hrany, o něž by se dítě mohlo poranit, ani se nesmí olupovat kovové části. Má mít pevná záda, polstrované ramenní pásy, vypolstrované a pevné držátko (gumové) přizpůsobené dětské ruce, s dostatečným odstupem od víka aktovky (musí se vejít ruka v rukavici) a neměla by být širší než záda dítěte. Volte pestré barvy  aktovky a vybavenou několika reflexními prvky (odrazky, nášivky, pruhy). Školní pomůcky je třeba v aktovce umístit tak, aby byly těžké předměty pokud možno co nejvíce v blízkosti zad.
A nosit v ní do školy jen to, co je opravdu nutné.


Penál má sloužit, ne zatěžovat
Vybrat pouzdro na psací potřeby tak, aby se líbilo dítěti a zároveň splňovalo svůj účel, není v dnešní obrovské nabídce na trhu jednoduché. Rodiče mají při nákupu dvě možnosti a každá z nich přináší výhody i nevýhody. Jednodušší cesta je pořídit dítěti od výrobce předem vybavený penál. Ty bývají často nabízeny na konci prázdnin a na začátku školního roku v hypermarketech v takzvaných akcích. Takové pouzdro vyjde poměrně levně. Bohužel také mnohdy obsahuje spoustu zbytečností, které jen odvádějí pozornost dítěte od vyučování a ještě více zatěžují už tak těžkou školní aktovku a mezi nabídkou je i dost nekvalitních produktů.
Druhým řešením, jež ovšem vyžaduje od rodičů určitou námahu a čas, ale je ideální, koupit zvlášť prázdný penál a postupně jej dovybavit podle instrukcí učitele. Kromě jednoduchých, textilních pouzder na zip (etue), která jsou určena hlavně na kružítka a další ostré věci, je možné vybírat z řady obyčejných dvoukřídlých penálů. Vedle nich mohou ležet třípatrová "monstra", v nichž školák najde více než čtyřicet školních potřeb. Myslete na to, že penál  má sloužit, ne zatěžovat. Když kupujete penál podívejte se, zda je pevně šitý, zkontrolujte si kvalitu zipu - pro životnost pouzdra je totiž velmi důležitý. Prověřte, zda mají vícepatrová pouzdra (pokud se pro ně přece jenom rozhodnete) dobře slepeny jednotlivé díly, jinak by se mohly po krátkém používání rozpadnout. Vyzkoušejte, jak snadno se do poutek zasunují tužky a pera a zda v nich psací potřeby dobře drží a ověřte si, jestli jsou dobře přišitá. U pouzdra naplněného výrobcem pozorně prozkoumejte kvalitu vybavení (například umělohmotné nůžky nevěstí nic dobrého). Pro leváka kupujte pouzdro s ohledem na jeho orientaci. Levák drží pouzdro v pravé ruce a zip rozepíná levou rukou směrem dolů. Vybírejte podle toho i design a pokud je na pouzdru obrázek vybírejte ty celoplošné - univerzální, aby nekoukali na obrázek, který je  obráceně.

Trojhranný program
To pravé pro začínající školáky. Trojhranné psací potřeby pomáhají dětem získat správné grafomotorické návyky.Trojhranný tvar tužek, pastelek, fixů, per i gum je důmyslný. Používání takovýchto psacích potřeb zaručuje získání správných grafomotorických návyků a výrazně tak umožňuje předcházet dysgrafickým potížím. K dostání jsou i speciální nástavce na tužky a pera, různě tvarované - pro praváky i leváky.

Trocha inspirace
Máte rádi nové obzory, slunné výhledy do krajiny, lákají vás výpravy do neprobádaných krajin, odhalujete rádi tajemství? Dáváte přednost napětí, dobrodružství, bavíte se veselými příběhy? Upřednostňujete romantiku, sny a fantazii nebo vám je bližší svět každodenní reality? Ani jedno není potřeba vyloučit na cestě po stopách někoho, v literatuře hodně popsaného, v odborných kruzích zmapovaného. A přesto je každé setkání s ním něčím naprosto originálním, ojedinělým, neopakovatelným  a často i nevyzpytatelným. DÍTĚ........
Tím, že je již v naprosto banálních věcech přetěžujeme, se připravujeme o dynamiku dětského světa, o jejich postřehy a moudré myšlenky, o jejich názory a náměty pro náš společný rodinný život.

Menu

QR kód

Nastavení