Chytré ruce

Chytré ruce

Pozorně si prohlédněte svoje ruce. Všimněte si, jak jsou dokonalé – svým tvarem i funkcí. Mírný pohyb je svědkem jejich elegance. Stačí, když uchopíte tužku, a můžeme vnímat, jak se podřizují určitému řádu. Začneme-li psát, pak ruka jemně a obratně klouže po papíru. Od písmenka k písmenku, až k tečce. Tam nachází chvilku odpočinku, úlevy. Tentokrát jedna pracovala a druhá byla položena na okraji papíru. Lehce přidržovala papír. Neodpočinula si však dlouho. Jedna zavřela sešit, druhá odložila tužku a společně uklidily sešit do skříně. Jedna skříň otevřela, druhá sešit položila. Pak „chytré“ ruce pomáhaly při vaření. Držely také příbor, abychom se mohli najíst. Společně umyly nádobí. Jedna zvedla sluchátko, druhá navolila číslo.

Co ještě ruce umí? Umyjí nás, obléknou, obují, zavážou tkaničky, zapnou kabát. Počítají peníze, podepisují nás, píší na počítači. Při vzájemném podávání sdělují druhému naši náladu a nemusíme vůbec nic říkat. Když se k jakékoliv hře přidají ruce, s překvapením zjistíme, co obě i každá zvlášť umí.

Souhra rukou by nebyla možná bez podnětů z mozku a spolupráce celého těla. Společně si s dětmi hrejte tak, aby jste tuto souhru podporovali co nejvíce. To se Vám vyplatí hlavně v období předškolního věku dětí, kdy právě spolupráce hemisfér je dobrým základem pro první čtení. Předejdete tím zbytečným potížím, které potrápily nejedny rodiče a děti obzvlášť. Přestože jedna hemisféra bývá dominantní, na většině činností se obvykle podílejí obě. Pomáhají si. Ať jsou nám příkladem.

Jsme tu jeden pro druhého a pomáháme si......

 

Smiley Doporučená literatura pro rodiče:
Hry pro pravo - levou orientaci (a pro radost): Daniela Janečková
Hry pro rozvoj dětského mozku: Pam Schiller
Jóga, hry a pohádky: Věra Rojová


Smiley Doporučená literatura pro děti:
Cviky zábavné – jednotažky: Jiří Jošt
Cviky pro uvolnění ruky: Jiřina Polanská
Mezi námi pastelkami: Jiřina Bednářová
Rozvoj grafomotoriky: Jiřina Bednářová, Vlasta Šmardová
Kreslíme si každý den: Zdeňka Michalová
Kresebné uvolňovací cviky pro prvňáčky: kolektiv autorů

 

Menu

QR kód

Nastavení